"TANRIMIZA HAMDOLSUN.." MU "ALLAH'IMIZA HAMDOLSUN.. MU?

Askeri okullarda ve kışlalarda yemekten önce topluca "Tanrımıza hamdolsun, milletimiz var olsun" şeklinde dua edilmesi uzun yılların bir geleneği idi...

"TANRIMIZA HAMDOLSUN.." MU "ALLAH'IMIZA HAMDOLSUN.. MU?
24 Aralık 2017 - 23:27

Askeri okullarda ve kışlalarda yemekten önce topluca "Tanrımıza hamdolsun, milletimiz var olsun" şeklinde dua edilmesi uzun yılların bir geleneği idi.

Geçenlerde Milli Savunma Bakanlığı bir genelgeyle bu duanın "Allahımız'a hamd olsun.." şeklinde yapılmasını talimatladı.

Bu değişikliğe karşı bir takım eleştiriler geldi. "Allah ile Tanrı aynı şey değil mi, buna ne gerek vardı?" diyenler ve ya hece uyumsuzluğu sebebiyle kulağı tırmalayan "Allahımıza" kelimesi yerine "Rab" kelimesi ikame edilerek "Rabbimize hamd olsun.." denilmesinin daha uygun olacağını ileri sürenler oldu.

"Tanrı" kelimesi, Hıristiyanlar'ın oğul sahibi "tanrı"sından tutun da, Yahudilerin güreş yapıp yenilen Yehova'sına, Eski Yunan'ın Olimpos Dağında "ikamet eden" tanrıça sahibi "tanrı"sına, Eski Türkler'in "Gök Tanrı"sına ve daha nice putperestlerin kimi zaman kendi elleriyle yonttukları "tanrı"larına varıncaya kadar daha bir sürü hayali tanrı için kullanılan, kapsamı geniş genel bir sözcüktür.

"Allah" ismi ise, bir olan Tanrı'nın münhasıran kendisi için tespit ettiği özel adıdır.

Görüldüğü gibi, "Tanrı" kelimesi, "Allah" ismini tam olarak karşılamamakta, istismara, sapmalara, yanlış anlamalara da açık bulunmaktadır. "Rab" sözcüğü de aynı şekildedir. Çünkü insanlar Allah'tan başkasını da kendisine rab edinebilmektedir.

Milli Savunma Bakanlığının genelgesi düşünülerek, muhtemelen otoriteye danışılarak oluşturulmuştur.

Allah(CC) kendi yüce zatı için 99 tane daha güzel isim belirlemiş, kendisini o isimlerle de anmamızı istemiştir.

Nihayet; her zaman olduğu gibi meseleyi Rabbimiz'e soralım:

"En güzel isimler Allah'ındır. O'na o isimlerle dua edin. Onun isimleri konusunda eğriliğe sapanları bırakın, onlar yaptıklarının cezasını göreceklerdir."(Araf:180)

"De ki: 'Gerek Allah deyin, gerek Rahman deyin,hangisini derseniz deyin; en güzel isimler O'nundur."(İsra:110)

Yüce Rabbimiz'in yüz tane güzel ismi dururken, onları bir kenara bırakıp Tanrı demekte ısrar edenlere ne denir? Cahillikten, değilse fesatlıktan olmalıdır.

Rabbimiz bizleri şaşırtmasın. Amin!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum