Sınırsız Dünyada aydınlık karşısında karanlık gücünü yitirir

Yirmi birinci yüzyılın başındaki gelişmeler, bütün dünyada ekonomik, siyasal ve kültürel alanda köklü dönüşümlere yol açmıştır. Artık dünyada sağcılarla solcular değil, gündüzlerle geceler yarışıyor....

Sınırsız Dünyada aydınlık karşısında karanlık gücünü yitirir
28 Nisan 2020 - 23:18
Yirmi birinci yüzyılın başındaki gelişmeler, bütün dünyada ekonomik, siyasal ve kültürel alanda köklü dönüşümlere yol açmıştır. Artık dünyada sağcılarla solcular değil, gündüzlerle geceler yarışıyor. Hem yerel hem küresel alanda yapılan yarışma, değişik isimler altında, ilk insandan beri devam etmektedir. İnsanlık tarihinin canlılığı, birbirine karşı güçlerin, Kıyamete kadar da devam edecek, yarışmalarından ve çatışmalarından kaynaklanmaktadır.

Gündüzlerle gecelerin yarışmasının olmadığı bir dünyada, ister siyasal, ister kültürel, ister ekonomik olsun, bütün kuruluşlar canlılıklarını yitirirler. Tarihin bütün dönemlerinde, her alanda birbirleriyle yarışan kuruluşlar, toplumları dönüştürmüşlerdir. Dünyanın önde gelen kuruluşlarında, aydınlığın güçleriyle, karanlığın güçleri yarışarak çatışmaktadır, çatışarak yarışmaktadır.Bunun için güçleri artan kuruluşların, denetimi ve yönetimi, bütün ülkelerde gündemindedir.

Yirminci yüzyılın kuruluşlarında makinalara dayanan, merkezden yönetim kuramlarının yerine, Yirmi birinci yüzyılda insanlara dayanan, yerinden yönetim kuramları geçmiştir.Bu yüzden dünyadaki kuruluşların yapılanmasında, çalışanların birbirlerine güvenmesinde, yetkilerin ve sorumlulukların dağıtılmasında, açıklık içinde sürekli yenilenme, büyük önem kazanmıştır. Karşılaşılan yeni sorunlar, insanlığın bilgelik birikiminden yararlanılarak çözülecektir.

Kuruluşlarda aydınlığın öncüleriyle, karanlığın öncülerinin çatışmasında, kusursuzluğu aramanın yolları ve yöntemleri, dünya gücü olmuş küresel kuruluşların yönetiminde, büyük önem taşımaktadır. Dünyanın bilgelik birikimi, gündüzün kuruluşlarıyla, gecenin kuruluşları arasındaki çatışmada, yol gösterici bir kutup yıldızı işlevi yüklenmiştir. Kuruluşların yönetiminde yapılan, büyük hatalar yüzünden, dünyadaki büyük kuruluşların ülkeleri ve sayıları sürekli değişmektedir.

Dünyanın bütün ülkelerindeki, aydınlığın kuruluşlarıyla, karanlığın kuruluşları arasında, zaman zaman çatışmaya dönüşen yarışma, giderek hız ve yoğunluk kazanmaktadır. “Aydınlığa açık, karanlığa kapalı” yönetim anlayışlarıyla, kuruluşlar kervanına bütün ülkelerden yeni katılmalar olmaktadır. Yeni kuruluşların başta gelen, görev ve sorumlulukları, karanlığın kuruluşlarıyla çatışmaktan önce, kuruluşlar arasındaki gece ve gündüz farkını ortadan kaldırmaktır.

Kuruluşlar aydınlığı yaygınlaştırma gücüne sahip oldukları gibi, karanlığı genişletme gücüne de sahiptirler. Ulaşılan gücün değerlendirilmesinde, kuruluşların sahip olduğu bilgelik birikimleri, kazanç birikimlerinden çok daha belirleyicidir.

İnsanlığın nükleer bilgi birikimiyle, ölüm saçan silahlar yapıldığı gibi, şifa veren ilaçlar da yapılır. Gündüzlerin kuruluşları, ne kadar aydınlık olurlarsa, gecelerin kuruluşları da o kadar karanlık olurlar. Karanlığın üstesinden aydınlıkla gelinir.

Bilgiler bilgeliğe dönüştürülmezlerse, akıllı telefon yapılan bilgilerle, akıllı füzeler yapılır.

Bilgi denetilmezse, kimyasal maddeler, teröristlerin ellerinde bombalara dönüşürler.

Kuruluşlarda bilgeliğe yapılan yatırım, dünya barışına yapılan yatırımdır.
Haber; Nazif Gürdoğan

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum