Merkez Bankası Politika faizini 9.75 e düşürdü

DEVA Partisi bu konuda ne düşünür merak konusu. Malum, Ali Babacan sorumlu bakanken Erdoğan'ı dinlememiş ve faiz arttırma politikalarının savunucusu MB başkanlarının arkasında durmuştu.

Merkez Bankası Politika faizini 9.75 e düşürdü
18 Mart 2020 - 00:51
MB Politika faizini 9.75 e düşürdü Yani 10'un altına
DEVA Partisi bu konuda ne düşünür merak ettim.

Malum, Ali Babacan sorumlu bakanken Erdoğan'ı dinlememiş ve faiz arttırma politikalarının savunucusu MB başkanlarının arkasında durmuştu.
Türkiye'nin ekonomik sıkıntılarında bu tutumun etkisi çoktur.
Sıcak parayı tutma arkasına saklanarak üretim süreçlerini ve reel sektörü baltaladılar. Likidite, üretimden ranta kaydı.
Erdoğan faiz arttırımına karşı çıktığında onun gibi düşünenlerdendim. Hala da aynı fikirdeyim.
Faizciler ekonomiyi bir kısır döngüye soktular. Bir yandan dövizin yükselişini körüklerken diğer yandan faiz arttırmanın bunun 'tek' çaresi olduğu efsanesini piyasaya sürdüler.Buna müdahaleyi engellemek için de 'Merkez Bankasının bağımsızlığı' kozunu kullandılar.

Faiz 30 ları aştı. 50 ye, 100 e doğru dümen kırmıştı ki Erdoğan baktı bunlar ekonomiyi iyice batıracak olaya el koydu.2001 Krizinde de aynısı olmuştu.

Geldiğimiz noktada hemen bütün dünyada MB ları faiz indirimine gidiyor. Virüs bahane. Dünyanın ekonomik daralmasının altında yatan asıl sebep 2008 krizidir. FED neredeyse sıfıra çekti faizi. Bizde hala bile çok yüksek.

Babacan manifesto açıklarken bu konuyu es geçti. Sadece sıcak para bulmak gibi bir şeyden söz ediyor. Tabi ki yüksek faizle bulmayı düşünüyor. Ama bulunacak o paranın bize ne yapacağından söz etmiyor.
O partiyi Türkiye için kurduğuna beni asla inandıramaz.
Haber; Firuz Türker

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum