KoronaVirüs'un insanlar üzerindeki psikolojik etkisi

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi psikoloji profesörü Andrew Solomon KoronaVirüs Covid-19'un Dünya'da insanların psikolojisini ve endişelerini kaleme aldı..

KoronaVirüs'un insanlar üzerindeki psikolojik etkisi
14 Nisan 2020 - 01:37 - Güncelleme: 14 Nisan 2020 - 01:46
ÖZEL HABER
Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'nde tıbbi klinik psikoloji profesörü Andrew Solomon


Yaklaşık 30 yıldır - yetişkin yaşamımın çoğu - depresyon ve kaygı ile mücadele ettim. Bu tür sıradan rahatsızlıklarda hiç yalnız hissetmemiş olsam da - herkesin paylaştığı aile sırrı - Şimdi hayal edebileceğimden daha fazla yakın arkadaşım olduğunu görüyorum.

Haftalar içinde, akıl hastalığının tanıdık belirtileri evrensel gerçeklik haline geldi. Kaiser Aile Vakfı'ndan yeni bir ankette katılımcıların yaklaşık yarısı zihinsel sağlıklarının koronavirüs pandemisi tarafından zarar gördüğünü söyledi . Bildiğim neredeyse herkes değişen derecelerde, panik, umutsuzluk ve felç edici korkuya itildi. “Çok korkuyorum ama zar zor uyuyabilirim” derseniz, insanlar “Mantıklı insan değil?” Diye cevap verebilir.

Ancak bu tepki, daha belirgin olanla birlikte ortaya çıkan tehlikeli ikincil krizi gözden kaçırmamıza neden olabilir: hem kısa hem de uzun vadeli klinik akıl hastalıklarında, pandemik düzeltikten sonra onlarca yıl dayanabilecek bir artış. Herkes depresyon ve anksiyete yaşadığında, gerçek, klinik akıl hastalığı silinebilir.
Hem federal hem de yerel yönetimler (bazıları endişe verici şekilde diğerlerinden daha yavaş ) koronavirüsün yayılmasına kritik yollarla yanıt verirken , akıl hastalığı güvenlik açıklarının kabulü lanetlenmiştir. Şimdiye kadar sıkıntılı New Yorklulara yardım etmek için şimdiye kadar 8.000'den fazla akıl sağlığı sağlayıcısı kaydeden hükümet Andrew Cuomo şanslı bir istisnadır.

Çin hükümeti psikologları ve psikiyatrları ilk karantina aşaması sırasında Wuhan'a taşıdı. Federal hükümetimiz tarafından karşılaştırılabilir hiçbir önlem alınmamıştır.

İki tür sağlığın eşitsiz muamelesi - fiziksel zihinsel aşırı - toplumumuzun psikolojik istikrar için devam eden saygısızlığı ile uyumludur. Sigorta gerçek teminat sunmaz ve ruh hali bozukluklarının tedavisi genellikle bir lüks olarak kabul edilir. Ancak fiziksel ve zihinsel sağlık konusunda ikili bir kriz içerisindeyiz ve psikiyatrik zorluklarla karşı karşıya olanlar hem onaylamayı hem de tedaviyi hak ediyor.

Pandemiklerin zihinsel sağlık sonuçları uzun zaman önce tanımlanmış, ancak federal hükümet tarafından gayretle göz ardı edilmiştir. 2013 yılında yapılan H1N1 salgını sonrasında yapılan bir araştırmada , “Pandemi felaketleri benzersiz olduğu ve uzun süreli destek ve iyileşme için birleşik alanlar içermediği için, çocukların ve ailelerin davranışsal sağlık ihtiyaçlarını sağlamak için özel müdahale stratejileri gerektirmektedir. Pandemi planlaması bu ihtiyaçları karşılamalıdır. ” Bir diğeri de , “Afet dalgalanmasının tıbbi yönleri hakkında bilgi gittikçe daha fazla mevcut olsa da, sağlık tesisleri için psikolojik kayıpların artışını içerebilecek büyük ölçekli afetlerin psikolojik yönlerinin nasıl yönetileceği konusunda çok az rehberlik vardır.

Koronavirüs krizine ve koşullu sosyal izolasyona kabaca dört yanıt vardır. Bazı insanlar her şeyi adım adım atar ve sarsılmaz psişik istikrarın bir temeline güvenir. Diğerleri, sadece biraz psikolojik ilk yardıma ihtiyaç duyan endişeli kuyuları oluşturur. Bu rahatsızlıkları daha önce yaşamamış olan üçüncü bir grup bunlara mancınıkla sokulmaktadır. Son olarak, halihazırda majör depresif bozukluktan muzdarip olan birçoğunun durumları şiddetlendi, klinisyenlerin kalıcı bir depresif bozukluğun dayanılmaz bir ağrı olayı ile kaplandığı “çift depresyon” dediği şeyi geliştirdi.

Sosyal izolasyon, en azından virüsün kendisinin korkusu kadar akıl hastalığının artmasına neden olur. Bir psikolog olan Julianne Holt-Lunstad, sosyal izolasyonun bir kişinin obezite kadar fiziksel sağlığına iki kat zararlı olduğunu buldu . Hapishane sistemlerindeki hücre hapsi, diğer semptomların yanı sıra panik ataklara ve halüsinasyonlara neden olur. Yalnızlık, insanları öngörüldüğü hastalığa karşı daha savunmasız hale getirebilir: Araştırmacılar, “yalnız bir kişinin bağışıklık sisteminin virüslerle savaşmaya farklı tepki verdiğini ve bir hastalık geliştirme olasılığını artırdığını” belirlediler.

İşlerin iyi olmadığı inancı makul; hiçbir şeyin yolunda gitmeyeceği inancı, klinik bir durumu işaret ediyor gibi görünmektedir. Değişen durumumuzda kademeli bir ayarlama uygun yörüngedir; bunun her gün giderek dayanılmaz hale geldiği patolojik bir duygu. Mantıklı ve mantıksız, giderek artan kaygı arasında en ince zar vardır. Her ikisine de sahip olduğumu biliyorum, ama onları ayırmaya çalışmak Gordian düğümünü çözmek gibi.

Mevcut krizde iki akıl hastalığı tetikleyicimiz var: hayatımızdan korktuğumuzda üzüntü ve duygusal bağlantımız sonucunda duygusal bağlılığımız bozulduğunda stres. Ülke olarak bu krizlerin hiçbirini ele almak için yeterli adımlar atmadık ve ikincisinde özellikle yetersiz kaldık.

Virüsün yayılması şimdilik hafifletilemez, ancak kışkırtıcı beklenti korkusu, artırılmış ilaçların zaman onurlu teknikleri ve terapistlerle artan temas yoluyla azaltılabilir. Bu tür destekleri aramak bir zayıflık ya da başarısızlık değildir. Bir arızayı gidermek için gerekenleri yapın. Önlemek, tamir etmekten çok daha kolaydır ve psişik aşırı yük için iyi araçlarımız vardır.

İzolasyonun da çareleri var. Zoom kokteylleri ve FaceTime, birçok insan için yeterince temperlemez ve sevdiğiniz birini (dışarıda ve altı metre uzakta bile) görmenin zihinsel sağlık yararları fiziksel olandan daha büyük olduğunda, duruma göre belirlenmelidir. bu tür karşılaşmaların sağlık tehlikeleri.

Bulaşma korkusu insanları depresyon ve kaygıyı şiddetlendiren bir davranışa itti ve intihara yol açabilir - hatta sahip olmayan insanlar arasında Covid-19'un ölüm oranını yükseltir. Yalnız insanlar “yoksunluğa dokunmaya” yenilebilir ve benimsenmeleri gerekir. Miami Üniversitesi Miller Tıp Fakültesi Dokunmatik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tiffany Field, dokunma yoksunluğunun depresyonu şiddetlendirdiğini ve bağışıklık sistemini zayıflattığını; pozitif dokunma vagal siniri uyarır ve bağışıklık yanıtını bozabilecek bir stres hormonu olan kortizolü azaltır. Dokunmadan yoksun insanların ne zaman ve nasıl ihtiyaç duydukları fiziksel teması mümkün olduğunca güvenli bir şekilde alabileceklerini bulmalıyız. Tamamen güvenli olmayacak - ama onların şehvetli yoksunluğu da değil. İnsanlar dokunulmaktan ölüyorlarsa, o halde, gerekli bir çözüm haline gelir. Ne pahalı ne de karmaşık.

Bunlar patolojiyi aşmanın yollarıdır. Zaten depresyon ve endişe yaşayan biri olarak empati konusunda bir çarpışma kursu istemiyordum, ama bir tane yaşadım. Depresyona ilk derin dalmalarını yapanları rahatlatmak için kendimi iyi hissediyorum ve psikolojik veya fiziksel temasa ihtiyaç duyanlara her gün ulaşıyorum. Benim için bir çağrı oldu.

Neyin patolojik ve iyileştirilebilir olduğunu değerlendirmelerine yardımcı olabilirim. Bu hoş olmayan geçitleri - ve onlardan çıkan yolları - elimin arkası gibi biliyorum. Bir antidepresanın insanları bu gizemli ve korkunç virüsten korkmayacağı ya da tek bir sarılmanın derin yalnızlığını azaltacağı değil, yardımcı olabilirler.
Geçen gün, beşinci sınıf oğlumuz titrek bir şekilde:
“Arkadaşlarımı tekrar görmeye ne kadar kalacağım? 
Kampı iptal ederlerse ne yapacağız? ” Ve sonra daha titiz bir şekilde sordu:
“Ya siz ve Papa ikiniz de ölürseniz? 
Bana ne olacak?" 
Depresif eğilimlerimin bir kısmını mı gösteriyordu, yoksa sadece korkmuş ve üzgün mü? 
Oldukça hızlı bir şekilde çıktı ve konuya geri dönmedi, ancak yapabildiğini açıkça belirtmiştim. Onun için iyi bir yüz tutmak benim galvanizleme projem. Depresyonu reddetmek zorunda kalmak tehlikeli bir sosyal zulüm olabilir, ancak daha savunmasız biri için dış belirtilerini yok etmeyi seçmek beni eşiğinden geri çeker. Kısmen onun adına, ilaçlarımı ayarladım ve terapistimle temas kurdum ve üçümüzün de birbirimizi kurtardığını bilerek ona sarılmaya ve kocama sarılmaya dikkat ediyorum.

Oğlum ve köpeğimizle ormanda günlük bir yürüyüş yapıyorum. Bazen oğlum ve ben, sırtımdaki sarsıntılara rağmen son derece fiziksel olarak rahat olan trambolin üzerine atlıyoruz. Kocam, oğlum ve ben her gece bir film izlemek için bir araya toplanıyoruz; Kocam ayrıca Kara Veba'dan 1918 influenza pandemisine kadar salgınlarla ilgili kitapları obsesif olarak okuyor ve çevrimiçi Portekizce öğretiyor. Hepimiz kendi meraklı yollarımızda rahatlık buluruz.

Yetkililer, koronavirüsün, sözleşmeyi yapan çoğu insan için grip gibi geçeceğini, ancak yaşlı insanlar ve fiziksel olarak tehlikeye giren ön koşulları olanların ölümcül olma olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyorlar. Bununla birlikte, koşullar listesi korku, yalnızlık veya kederden kaynaklanan depresyonu içermelidir. İnsanların büyük bir kısmı için ilacın bir hoşgörü ve dokunuşun bir lüks olmadığını kabul etmeliyiz. Ve çoğumuz için, Clorox mendil ve yetersiz maskelerin protokolü, kişinin kendi zihnini dezenfekte etme günlük göreviyle karşılaştırıldığında hiçbir şey değildir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum