Isıtılmaması gereken yemekler

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin temel şartı şüphesiz taze besinler tüketmektir. Özellikle bazı yemeklerin tekrar ısıtılması sağlığa son derece zararlıdır.

Isıtılmaması gereken yemekler
20 Mayıs 2021 - 00:24

Sağlıklı ve dengeli bir hayat yaşamanın temel şartı kuşkusuz sağlıklı beslenmeden geçer. Sağlıklı beslenmek için de mümkün olduğunca günlük pişen taze yemekler yenilmesi şarttır. Genelde insanlar günlük hayatın koşturmacasında vakitsizlikten yemeklerini fazla yaparak birkaç gün tüketmeyi tercih etse de bu durum bazı yemekler için son derece zararlıdır. Özellikle etli ve tavuklu yemekler ile içerisinde mantar bulunan yemekler çabuk bakteri üreme ihtimali olduğundan ikinci kez ısıtılması sağlığa zarar verebilir.
 

Mate çayı ne işe yarar? Mate çayı zayıflatır mı?

 

Isıtılmaması gereken yemekler

Mantar: Mantar diğer besinler gibi tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybederek riski besinler arasına giriyor. Ayrıca mantarın ikinci kez ısıtılması sindirim sisteminde de sorunlara neden olabiliyor. 

Tavuk: Tavuk dondurulmuş haliyle buzdolabında veya buzlukta uzun süre saklanabilen yiyeceklerden biridir. Bu şekilde çabuk bozulmadan uzun süre saklanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken tavuğun taze pişmiş yada soğuk olarak tüketilmesidir. Tavuğu ikinci kez ısıtmak protein kompozisyonunun değişmesine yani sağlıklı şekilde sindirilmemesine neden olmaktadır.

Pancar: Pancar da yine diğerleri gibi hem sağlıklı hem lezzetli sebzeler arasında yer alıyor. Yeniden ısıtıldığında nitrite dönüştüğü bilinen nitrat içermesiyle kerevize benzediği de aşikardır. Bu nedenle midesi hassas olanlar ve herhangi bir sağlık problemiyle karşılaşmak istemeyenlerin ikinci kez ısıtmaktan kaçınması gereken besinlerdendir.

Ispanak: Ispanak herkesin bildiği üzere demir deposu besinlerdendir. Bu listede yer almasının sebeplerinden biri de budur. Kesinlikle pişirildiği ilk seferde taze taze tüketilmelidir çünkü ısıtıldığında kanserojen madde olan nitrat oluşumuna yol açabilir.

Kereviz: Kereviz başlı başına hem çok faydalı hem de lezzetli sebzeler arasında yer alır. Ancak diğer tüm besinler gibi kerevizde vücuda verebileceği zararlardan ötürü tekrar ısıtılmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü kereviz tekrar ısıtıldığında nitrite dönüşen nitrat bulunuyor. Bu da kerevizi ikinci kez ısıtıldığında kanserojen bir yiyecek olmasını kaçınılmaz hale getiriyor. 

Yumurta: Yumurta da tavuk gibi protein deposu besinler arasında yer alır. Bu yüzden eğer pişirildikten sonra tekrar ısıtılırsa içindeki protein yapısı değişerek içindeki su miktarı azalır. Sık görülmeyen hatta nadir görülen bir zehirlenme türü olsa da yumurtalı yemekler ve sosları tüketirken dikkatli olmakta fayda vardır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum