İMPLANT DİŞ?

İmplant Diş hakkında merak edilen her şey, tüm merak edilenler....

İMPLANT DİŞ?
17 Eylül 2021 - 21:42
İmplant dişler, uygulanmaya başlandığı ilk günlerden bu yana kat ettiği mesafe ile devamlı olarak yenilendi ve gelişti. Bu gelişmelerin tam tersi bir şekilde implant diş fiyatları da ilk üretilmeye ve kullanılmaya başlandığı günlere nazaran çok daha uygun fiyatlara ulaşılabilir oldu.

İMPLANT DİŞ FİYATI

    
İnsanların implant dişlere olan ilgisi, implant dişlerin avantajlarını keşfettikçe daha da artmakta ve her geçen gün insanlar daha çok implant diş uygulaması yaptırmaktadırlar. İnsanların implant dişlere olan ilgisinin en önemli nedeni, ana dişe yakın bir kalite sağlamlıkta olması, uygulanmasının normal protezlere göre zor ama sürekli olması, çenede sabit olduğu için çiğneme fonksiyonlarını tam ve doğru olarak yerine getirebilmesi olarak gösterebiliriz.

    
İmplant dişlerin bu kadar yaygın ve tercih edilen bir sağlık protezi olması, estetik kaygılar nedeni ile implant dişlere sahip olabilmek için sürekli olarak çaba göstermeleri, implant dişlerin gelişmesine da çok büyük katkılar sağlamıştır. Çok sık ve sürekli olarak uygulanması sebebiyle üreticiler de devamlı olarak yenilikler peşinde koyarak implant diş fiyatlarını daha da aşağıya çekebilmenin ve daha fazla insana ulaşabilmenin çabası içinde olmaktadırlar. 

    
Fakat her ne kadar da üreticiler implant diş fiyatlarını aşağılara çekmeye çalışsalar da fiyatlar halen birçok kişinin ulaşabileceği fiyatların üzerinde seyretmektedir. Bunun birçok sebebi vardır. Kasıca bu sebepleri saymak gerekirse;
  • Diş kliniğinde kullanılan teknik alet ve cihazların maliyeti.
  •  İmplant uygulamalarında kullanılan sarf malzemeleri fiyatları.
  • Diş kliniğinin bulunduğu şehir ve semt.
  • İmplant diş uygulaması için yapılan çalışmalar esnasında, dişlerle ilgili yapılan diğer işlemler.

    Tabi bu etkenler genel olarak yazılan konulardır. Bunun haricinde ortaya çıkabilecek ekstra işlemler ve kullanılan malzemeler de implant diş fiyatlarını etkiler. Ayrıca şunu da kesinlikle belirtmek gerekir ki, sizin uygun fiyatlı diye gittiğiniz diş kliniğinde diş implant’ı yaptırmak isterken mevcut dişleriniz de hasar görebilir. Bu nedenle implant yaptırırken en ucuzu olsun diye bir çaba içerisine girmek yerine, işinin ehli, implant diş konusunda gerçekten tecrübeli bir diş hekimi ile çalışmak, yaptıracağınız implantların çok daha kaliteli, düzgün ve uzun ömürlü olmasını sağlar.   
 

İMPLANT DİŞ YAPIMI NE KADAR SÜRER


    İmplant diş yapımı; lokal anestezi altında cerrahi müdahale ile yapılmaktadır. Yapılacak olan müdahale doğrudan çene kemiği üzerindeki mukozanın üzerinde kesiler açılması şeklinde olmaktadır. İmplant diş yapımının aşamalarından kısaca bahsetmek gerekirse; öncelikle ağız ve çene kemiği üzerinde yapılan detaylı muayene sonrasında, implant uygulamasının nasıl yapılacağı ve hangi yol izlenerek implant vidalarının ne şekilde yerleştirileceği tespit edilir. 

    Normalde tek bir implant diş yapımı çene yapısı, çene kemiğinin yapısı ve implantın uygulanacağı bölgeye göre değişmekle beraber 10 dakika ile 30 dakika arasında sürmektedir. Ayrıca implant diş yapımının süresi, toplam implant sayısına göre de değişiklik gösterebilmektedir. Fakat bu süreler, kesin süreler değildir. Çünkü bazı hastaların çene kemik yapısı, çene kemik kalınlığı gibi etkenler nedeni ile öngörülen tahmini süreden çok daha uzun veya çok daha kısa sürebilmektedir.

    İmplant diş yapımı için çene kemiği üzerinde açılan kesilerin iyileşmesi, implant diş kökünün vücuda ve üzerine oturtulduğu kemiğe alışması, kemikle bütünleşmesi için, yaklaşık olarak 3 ay kadar bir süre beklemek gerekmektedir. Bu süre zarfında implant diş kökleri vücutla uyum sağlayacak, üzerine vidalandıkları kemikle bütünleşip kaynaşacaktır. Daha sonra ise kemik üzerine ekilen implant dişlerin üzerine protez yerleştirilecek ve implant diş uygulaması tamamlanacaktır. Toplamda implant diş yapımının süresi ortalama 4 ay kadar bir süreyi kapsamaktadır. Fakat az önce de bahsettiğimiz etkenlere bağlı olarak bu süre uzayabilir ve kısalabilir.  

İMPLANT DİŞ MARKALARI


Ağız ve diş estetiği konusundaki en iyi çözüm olan implant dişlerin, piyasada satılan birçok markası bulunmaktadır. Bu da implant diş tedavisi olmak isteyenlerin doğal olarak kafasını karıştırmaktadır. Fakat implant diş markaları konusu gerçekten çok önemlidir, çünkü taklit veya sahte bir implant diş ile implant uygulaması yapıldığında sonuçları çok kötü olabilmekte, çene kemiğinin zarar görmesi, kemik iltihapları, şekil bozuklukları ve çok daha kötü sonuçlarla karşılaşılabilmektedir.

İmplant dişlerin de diğer katma değeri yüksek ürünler gibi her zaman taklitleri yapılmakta ve piyasaya sürülmektedir. Bu nedenle yapmanız gereken en önemli ve ilk şey güvendiğiniz, bildiğiniz ve herkesçe genel kabul görmüş diş hekimleri ile çalışmanızdır. İkinci konu ise uygulaması yapılacak olan implantın lisanslı ürün olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca implant diş uygulaması yaptırmadan evvel de muhakkak ön bilgi olması açısından, araştırma yapmanızda kesinlikle çok büyük fayda vardır. 

İmplant diş markası konusunda mutlaka diş hekiminizle konuşmalı ve hangi markaları kullandığını öğrenmelisiniz. İmplant diş markaları hakkında bilgi sahibi olabilmek için de özellikle şu konulara dikkat etmelisiniz;

•    İmplant diş mutlaka patentli ürün olmalıdır.
•    İmplant dişin kemik ve doku uyumu test edilmiş olmalı ve test sonuçları bulunmalıdır.
•    Çene kemiğine uygulama yapıldığında, çene kemiğine ve dokulara uyum tam olmalı ve iyileşme ve uyum süreci mümkün olduğu kadar kısa olmalıdır.
•    İmplant diş kesinlikle test edilmiş olmalı, klinik deneyleri başarıyla geçmiş olmalıdır.
•    Alerjiye neden olmamalıdır.
•    Yan etkisi olmamalı, kolay kullanılabilmeli, kullanım ile ilgili kafa karıştıracak detayları olmamalıdır.
•    İmplantın üzerine konulan her türlü proteze uyum sağlayabilmeli.

Halen piyasada bulunan implant diş markalarının en bilinenleri aşağıdadır.
    
•    Straumann
•    Biotech (CMI) implant
•    Xive İmplant
•    Biohorizons
•    MIS-Alfagate implant
•    İmplant Direct
•    Zimmer İmplant
•    Camlog dental implant

İMPLANT DİŞ BAKIMI


    kadar önemli ve hassastır. Çünkü implant dişlerinizin ömrü, göstereceği performans ve sağlık durumu, yapacağınız temizlik ve bakıma bağlıdır. Eğer implant dişlerinizi uzun yıllar sorunsuzca ve rahat bir şekilde kullanmak istiyorsanız temizlik ve bakım işlemlerini kesinlikle ihmal etmemelisiniz.  

İmplant diş uygulamalarında yapılması gereken implant diş bakımı ve temizliğin çok önemli olmasının en önemli sebebi de; çene kemiğine yerleştirilen implantın, doğal madde olmaması nedeni ile bazen istenmeyen komplikasyonlara sebep olma ihtimalinin bulunmasıdır. Çünkü zamanında ve düzenli olarak yapılmayan bakımlar neticesinde, ağız içinde mukoza da iltihaplanma gibi bazı sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu sorunlar orijinal ana dişlerde, diş çürüklerine neden olurken, implant dişlerde ise daha farklı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.  

Aslında implant diş bakımı ile orijinal ana dişlerin bakımına arasında çok da büyük bir fark yoktur. Normal olarak günlük dişlerinizi fırçalama alışkanlığınıza göre sabah akşam veya her yemek sonrası dişlerinizi fırçalamanız, implant dişlerinizin yapısına uygun diş fırçası seçmeniz çok önemlidir. Başka önemli bir konu ise implant dişlerinizin kontrolünü ve durum tespiti için rutin olarak diş hekiminize kontrole gitmenizdir. Bu sayede, implant diş bakımınızı yapmış, ayrıca dişlerinizde olumsuz bir gelişme var mı? yok mu? öğrenmiş olacaksınız. 

İMPLANT DİŞ AMELİYATI


    -30 dakika süren bir işlemdir. İmplant diş ameliyatı öncesi, diş hekimi tarafından detaylı bir diş ve çene kemiği muayenesi yapılarak dişlerin ve çenenin fizyolojik durumu değerlendirilir. Bu değerlendirme sırasında mutlaka çene ve dişlerin röntgeni çekilerek, izlenecek yol haritasının detayları da belirlenir.

Detaylı muayene sonrası diş hekimi, hastası ile konuşarak implant diş ameliyatı hakkında bilgi verir ve nasıl yapılacağını anlatır. Bu muayene sonrası konuşma ve karar verme sürecinde hastanın aklına takılan bütün soruları sorması ve yapılacak olan implant diş ameliyatı konusunda gerekli bütün bilgileri almalıdır. Yani implant dişlerin hangi marka olacağından, implant dişlerin bakımının nasıl yapılacağına kadar bütün her şeyi sorarak öğrenmesi, ameliyatın seyri açısından çok önemlidir. Çünkü yapılacak olan operasyon hakkında detaylı bilgiye sahip olmayan hasta, muhtemelen ameliyat sırasında huzursuz ve rahatsız olacaktır.

Detaylı muayene, doktor ve hasta konuşması, yapılacak olan implant diş ameliyatı yol haritası üzerinde anlaşıldıktan sonra ameliyata başlanır. Hastaya lokal anestezi uygulaması yapılır. İmplant diş uygulaması yapılacak olan kısımlardaki mukoza üzerine kesiler açılır. Açılan kesilerden sonra çene kemiği cerrahi aletler yardımıyla oyularak implant dişin girebileceği kadar genişletilir ve vida açılan bölüme yerleştirilir ve kesinin üzeri kapatılır.  

   Bu işlem sonrası implantın çene kemiğine tutunması ve yaranın kapanması için bir süre beklenir(1 ay – 3 ay arası). Daha sonra implant diş üzerine protez yerleştirilerek işleme son verilir.

İMPLANT DİŞ FİYATI


    Bütün herkes sağlıklı ve güzel görünümlü dişlere sahip olmak ister. Fakat bu her zaman mümkün olamamaktadır. Bazen doğuştan gelen çarpık dişler, bazen de sonradan çürüyen dişler nedeni ile birçoğumuz estetik kaygılar güderiz. Fakat gelişen teknoloji ve buna paralel olarak gelişen diş hekimliği, her gün farklı bir yenilikle karşımıza çıkıyor. Bu yeniliklerden en önemlisi ise implant dişlerdir. İmplant dişler, şu anda orijinal ana dişlere en yakın ve en sağlam protez dişlerdir. 

    İmplant diş fiyatı konusunda çok farklı söylemler olsa da, fiyatları etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin bir kısmı implant dişlerle ilgili, bir kısmı da maliyete dolaylı olarak etki eden faktörlerdir. İmplant diş fiyatlarını etkileyen faktörler;

İmplant dişin üretildiği metal olan titanyum doğada çok az bulunan, değerli bir metaldir. Oldukça sert ve işlemesi oldukça zor olan bu metal nedeni ile implant diş fiyatı oldukça yüksek seyretmektedir. Fiyatı etkileyen diğer bir faktör ise implant diş uygulaması sırasında kullanılan cerrahi malzemeler ve sarf malzemeleridir. Bu harcama kalemi maliyete doğrudan etki etmektedir. İmplant diş fiyatını etkileyen diğer bir kalem ise diş kliniğinin idari harcamaları, yani elektrik, su temizlik, vergi, çalışan giderleri ve kira gibi idari maksatlı harcamalardır. Bu harcamalar da fiyatlara etki eden faktörlerdir. 

İmplant diş fiyatına etki eden başka bir faktör de bizzat implant diş uygulamasını yapacak olan diş hekiminin kendisidir. Diş hekiminin tecrübeli, tanınmış ve implant uygulamaları konusunda haklı bir ünü varsa fiyat da artış göstermektedir. Ve son olarak da fiyatlara etki eden faktör, diş kliniğinin bulunduğu şehir ve semttir. Örnek vermek gerekirse İstanbul’ un bir ilçesindeki implant diş fiyatı ile diğer ilçesinde aynı implant dişin fiyatı birbirini tutmaz. Bu harcama gideri de fiyatları etkileyen başka bir faktördür.

İMPLANT DİŞ NEDİR


    İmplant dişi kısaca tanımlamak gerekirse; herhangi bir şekilde ağzımızdaki dişlerden birinin veya birkaçının çekilmesi sonucu ortaya çıkan diş eksikliğinin, suni diş kökleri ile giderilmesi ve çene kemiğine titanyumdan imal edilmiş çelik vidaların çakılması yapılan işlemin adı implant diştir. Diş implantı uygulamaları, geleneksel protezlere göre çok daha iyi ve sağlıklı sonuçlar veren, uygulamada birtakım zorlukları bulunsa da, uygulandıktan sonra kullanıcısına çok büyük rahatlıklar sağlayan bir diş protezi şeklidir. 

    Diş implantı uygulamalarının geleneksel protezlere göre birçok avantajı vardır. Bu avantajların başında, implant diş köklerinin (titanyum vidalar) doğrudan çene kemiğine çakılması ve kökün ana diş gibi hemen hemen aynı sağlamlığa sahip olmasıdır. Bu da hem estetik açıdan, hem sağlıklı çiğneme, konuşma ve diğer aktiviteler için çok olumlu sonuçlar doğurmaktadır. 

    İmplant diş, yaklaşık olarak orijinal ana dişi kadar sağlam ve kaliteli bir çiğneme sunar. Bu da doğrudan kişinin sağlıklı beslenmesi anlamına gelir. Ayrıca dişleri kökleri, ana dişler gibi çene kemiğine gömülü olduğu için görüntü olarak diğer orijinal dişlerden hiçbir farkı yoktur. Bu durum aynı zamanda ağız ve dişlerle ilgili tüm estetik kaygıların giderilmesinde büyük rol oynamaktadır.     

    İmplant dişleri, kemik gelişimini tamamlamış, çene kemiği ve yapısı uygun olan herkes yaptırabilir. Yapılacak olan detaylı muayene sonrasında, diş hekimi, diş yapınızı inceleyecek ve diş implantı uygulaması yapılıp yapılamayacağına kara verecektir. Bazı durumlarda çene kemiğinin yapısı ve duruşu nedeni ile diş implantı uygulaması yapılamamakta veya yapılmasına engel olunmaktadır. 

    İmplant diş uygulaması genel itibari ile diş çekimi ile hemen hemen birbirine benzer ve örtüşür. Diş implantı uygulaması çok basit ve kolay bir işlemdir. Özellikle konusuna hakim, tecrübeli bir diş hekimi,  bu protezi çok kısa, dakikalarla ölçülebilecek bir sürede uygulayabilmektedir. Yapmanız gereken tecrübeli ve konusunda uzman bir diş hekimi bulmak ve dişlerinizi güvenli ellere teslim etmektir. Uzmanlar diş implantı yaptırdıktan sonra uzmanlar kesinlikle dişlerinizin bakımını ihmal etmemenizi tavsiye etmektedirler. Bakımını yaptığınız dişlerinizi uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. 

İMPLANT DİŞ NE KADAR


    İmplant dişler, teknoloji ile birlikte gelişmelere paralel olarak büyümekte ve gelişmektedir. Aynı zamanda, estetik kaygılarla diş yaptırmak isteyenlerin de en büyük kurtarıcısı olan implant dişlerin en büyük handikabı fiyatıdır. İmplant dişlerin üretildiği metal olan titanyum doğada olukça az bulunan ve değerli bir metaldir. Aynı zamanda insan sağlığına zararsız olan bu metal, oldukça serttir ve işlenmesi oldukça zor bir yapıya sahiptir. Titanyumun zor bulunan bir metal olması, aynı zamanda oldukça sert, işlenmesinin de zor ve hassas bir denge gerektirmesi nedeni ile implant diş fiyatları hala birçok orta gelirli ulaşmakta zorlanacağı yükseklikte bir fiyata sahiptir. Tabi implant dişin ne kadar olacağına da, sadece titanyum metalinin fiyatı belirleyici bir rol oynamaz. Ama unutmamak gerekir ki yine de en büyük fiyat girdisi metalin ta kendisidir.

    Ayrıca implant dişlerin fiyatları Türkiye Tabip Odalarınca belirlenen rayiç bedelin altına düşemez. Bu nedenle implant diş fiyatları Türkiye’nin hemen her yerinde farklılık gösterebilir.. Bunun en önemli sebebi, diş kliniğinin açıldığı şehir ve semt, implant diş yapımında kullanılan cerrahi müdahale alet ve cihazlarının fiyatları, kira, verginin de fiyata etki etmesidir. Tabi implant diş fiyatını etkileyen yine de bir sürü etken ve faktör vardır. İmplant diş ne kadar sorusuna verilecek net bir cevap yoktur aslında. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi implant dişin fiyatına etki eden unsurlar da göz önüne alındığında “implant diş ne kadar” sorusunun cevabı verilmiş olacaktır. 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum