Türkiye-Mısır-İran-Suud Blok 1

Ortadoguda yeni bir dizayn söz konusu

Türkiye-Mısır-İran-Suud Blok 1
08 Kasım 2017 - 17:52
Ortadoguda yeni bir dizayn söz konusu . Bu dizaynda bölge halklarını hangi taraf dikkate almıyorsa,ayagına sıkan o olacaktır .
Gelelim Yemenin yine Suuda yaptıgı saldırıya . Yemen her saldırının arkasında duramayacak bir ülke . Yemenden başlayacak tasviyelerle Ürdün ve Lübnana sıçramasıyla Ürdüne ve Lübnana sıçrayan savaş ateşinin sonunda İsraille bir tehtit degil tam tersi İsrailin etrafındaki kalkan aşılmaz hale gelecektir .
Mısırın batısı olan Sinadan açılacak kanaldan Suud destekli İsrail,Mısır ve Suud bölge zengini olarak geçiş güzergahından pay elde edecektir . Mısıra ortak olacak İsrail için Mısırın rahatsızlık duymaması ilginç olan,alınacak mesajın ise en net olanıdır . Tabi bu hale geldiklerinde Ortadoguda birçok dizaynlar söz konusu .
Suudun ülke içindeki erken tasviyesinden anlıyoruz ki;olası Suud-İran savaşında Suud erken maglubiyet olacak . ABD sinsice arkasında durdugu Suudun ardında durmayarak Suudun maglubiyetiyle sonuçlanan bir neticeyle sonuçlanacak bu kavga .
Sonra Suudda şimdiki tavsiyesinin acısını o zaman yaşayacak ve ayaklanmalar çıkacaktır . Tabi bu ayaklanma netice olacaktır . Sonra Suudun 5'e 6'ya bölünmesi içten bile degil .
Özellikle Suudun Dogu kısmı kıymetli olacaktır . Çünkü tüm petrol yatagı oralar .
Herşey bu kadar hızlı ilerlerken neden kimse rahatsız olmaz . Sünni katliamların büyük kısmı son 7 yılda katledilirken Şii-Sünni çatışmasında Arabistan gardınında düşmesiyle Ümmete Şii blok dayatma girişimlerine girilmez umarım . Sünni Müslümanlarda bir hızla bölünme söz konusu . Nereden mi çıkarıyorum . İran 2006 yılında Hizbullahı vurdugunda bütün Müslüman liderler,devletler İrana net tavır almışlardı . Şimdi öyle mi .
Bence degil !!!
Buradan olası bir Şii-Sünni çatışması ve sürpriz Arap-Pers Milliyetçiligi çatışmasının çıkması beklenebilir . Fakat ortaya çıkan tablo şüphesiz İsraile yarayacaktır .
İrana dikkat edilmelidir dedim yıllarca . Hatta güvenilmez de demişligim vardır . Fakat şu süreç biraz daha netleşsin Türkiye İranla temkinli şekilde yol yürümesi daha faydalı olacaktır .
Bizim burada yapacagımız hamleler de son derece önemli .
1) Yapabiliyorsak Suud-İran savaşını önlemek,ki çok zor .
2) Savaşa engel olamıyorsak en azından Katar ve Kuveyti burnu kanamadan kurtarmak .
Şimdilik bu kadara deginmek istiyorum .

Yakup Erdem/Ülke Postası

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum