Grip nedir, hangi yollarla bulaşır?

Grip, viral bir hastalıktır ve virüsler ile insanlara bulaşır

Grip nedir, hangi yollarla bulaşır?
26 Kasım 2017 - 01:44 - Güncelleme: 29 Ocak 2018 - 01:09

Grip, viral bir hastalıktır ve virüsler ile insanlara bulaşır. Belirtileri arasında hızla yükselen ateş, baş ağrısı ve kırıklık, halsizlik, burun akıntısı, öksürük, üst solunum yollarında iltihaplanma, ağır durumlarda kusmalar sayılabilir. En sık bulaşma yolu da tokalaşma, yakın konuşmalar, öpüşme gibi yakın temas olmaktadır. Bu yüzden grip ve soğuk algınlığından korunma yöntemi ellerin sık sık yıkanmasıdır. Ayrıca grip olan insanların kalabalık ortamlarda bulunmaları da diğer insanlara enfeksiyonun yayılmasına neden olur. Normalde bir hafta sürer, ancak sonraki bir haftada da vücudun kendini toparlaması için destek tedavisi verilmelidir.
Gripte kimler risk altındadır?
Öncelikle kalabalık ortamlarda bulunan insanlar yüksek risk altındadır. Özellikle kreşe giden çocuklar, ilkokul öğrencileri, yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları gibi vücut direncinin düşük olduğu insanlar ile hastanelerde çalışan sağlık personeli; hem kalabalık ortamlarda bulunuyor olmaları hem de vücut dirençlerinin kolay düşmesi nedeniyle risk altındadır.
Grip tedavisi nasıldır ? Kullanılan ilaçlar nelerdir ?
Gripin başlangıç döneminde antibiyotik kesinlikle kulanılmamalıdır. Çünkü, grip virüslerle oluşur, oysa antibiyotiklerin virüsler üzerine etkisi yoktur.

Grip tedavisinde öncelikle istirahat edilmelidir. Bol bol C vitamini ve sıvı tüketmenin yanında piyasada anti-gribal olarak satılan ilaçlardan da yararlanılabilir. İçinde hastanın ateşini düşürücü, kırgınlığı giderici, burun tıkanıklığını açıcı parasetamol gibi birtakım etken maddeler bulunan poşet şeklinde suda eriyen ilaçlardır. Doktorlar, bu tarz anti-griballeri hastalara tavsiye ederler. Ancak komplike olmuş, uzamış, beraberinde solunum güçlüğü, yüksek ateş gibi semptomların varlığında mutlaka bir hekime danışmakta fayda vardır.

Grip tedavisinde bazı bitki çayları da önerilmektedir. tarçın, adaçayı, ıhlamur gibi bitkiler kullanılabilir.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum