CEP HERKÜLÜ VE LEONİDİS

28 Eylül'den bu yana tedavi gördüğü hastanede 50 yaşında yaşamını yitiren Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu, bugün Fatih Camii'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Edirn

CEP HERKÜLÜ VE LEONİDİS
19 Kasım 2017 - 16:16
28 Eylül'den bu yana tedavi gördüğü hastanede 50 yaşında yaşamını yitiren Türk sporunun efsane ismi Naim Süleymanoğlu, bugün Fatih Camii'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Edirnekapı Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Kırcaali doğumlu Naim Süleymanoğlu 1 metre 47 cm boyundaydı. İlk dünya rekorunu kırdığında henüz 16 yaşındaydı. Koparmada kendi ağırlığının 2.5 katını kaldıran ilk ve tek, silkmede ise kendi ağırlığının üç katından 10 kilo fazlasını kaldıran yine ilk ve tek halterciydi.

Bulgaristan’daki Komünist rejim zamanında (1980) ismi “Naum Şalamanov” olan haltercimiz, 1986’da Avustralya’daki Dünya Halter Şampiyonası sırasında Bulgar kampından kaçıp Türkiye’ye sığındığında, Bulgar hükümeti, Süleymanoğlu’nun Türkiye adına Seul Olimpiyatları’nda yarışmasına izin vermek için 1.2 milyon dolar istedi. Turgut Özal’ın çabalarıyla sorun çözüldü. “Tüy Sıklet” dalında altın madalyayı kazanan Naim Süleymanoğlu’nun kaldırdığı ağırlık, üst sıkletteki sporculardan bile fazlaydı!

1989’daki Dünya Şampiyonası’nı kazandıktan sonra 22 yaşında emekli olsa da halterden uzak kalamadı ve 1992’de Barselona’da ikinci Olimpik altının madalyasını kazandı. Takvimler 1996 senesini gösterdiğinde; Atlanta Olimpiyatları’nda üçüncü altın madalyasını kazanıp ikinci kez emekliye ayrıldı. Naim o finalde, Türk ve Yunan sporseverler önünde, Yunanistan’ın efsanevi haltercilerinden Valerios Leonidis’i, 187.5 kiloyu kaldırarak yenmişti. 190 kiloyu kaldıramayınca gözyaşlarına boğulan Leonidis’i teselli eden isim, ezeli rakibi ama ebedi dostu Naim olmuştu.

İşte o halterci bugünkü cenazede vefa örneği gösterip, birçok olimpiyat ve dünya şampiyonluğu ile 46 rekora imza atan “Cep Herkülü” lakaplı haltercimizin Türk bayrağına sarılı tabutunu öperek ünlü halterciye veda etti.

Alkışlar Yunanlı Leonidis’e, rahmet ise Süleymanoğlu’na gelsin…

Ömer Faruk Arlı / Ülke Postası

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum