Alevilik İslam dışı mıdır?

Hz. Ali’yi sevmeye dayanan bir Alevilik anlayışına benimseyenler, onun gibi muttaki, hatta kendilerinin ifadeleriyle ‘Veliyullah’ olarak gördükleri bu büyük mürşidi kâmilin yolunda Sünnilerden daha duyarlı olmaları gerekir...

Alevilik İslam dışı mıdır?
03 Mayıs 2020 - 19:32
Analiz Kaynak; Muhsin İlyas Subaşı
Aşık Veysel’i anlattığım, “Toprağın Dili” kitabımda, Aşık’la konuşurken, şöyle demiştim; ‘Aşık baba, ben senin gibi Alevi, sen de benim gibi Sünni’sin, değil mi?’ Karşılığı ‘Hay ağzına sağlık ne güzel ifade ettin’, cümlesi olmuştu. Onun bir şiirinde söylediği, “Yezit nedir ne Kızılbaş, / Değil miyiz bizler kardeş, / Bizi yakar bizim ateş, / Söndürmektir tek çaresi.” Bu şiirin devamında, “ Şu âlemi yaratan bir, / Odur külli şeye kâdir, / Alevi Sünnilik nedir / Menfaattir varvarası.”

Benim inancım odur ki; Hz. Ali’yi sevmeye dayanan bir Alevilik anlayışına benimseyenler, onun gibi muttaki, hatta kendilerinin ifadeleriyle ‘Veliyullah’ olarak gördükleri bu büyük mürşidi kâmilin yolunda Sünnilerden daha duyarlı olmaları gerekir.

Ne acıdır ki, Türkiye’de bir kesim Aleviliği bu anlayışın dışında tutarak, kendilerine güç oluşturma çabasındalar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Aleviliği ayrı bir din gibi gösteren tanıtım broşürünü görünce, ister istemez, yıllardır Batılıların Aleviliği ayrı bir din gibi gösterme çabasına buradan destek işgüzarlığı gibi geldi bana! Kendilerinde biten Hıristiyanlığın karşısında İslam’ın yükselişi için seçtikleri yol bu. Alevi kesim bu tuzağa düşmemelidir. İçimizde eleştirilecek tarafları olmasına rağmen, onları alet olmaktan koruyup kurtaran, İslam’ın koruyucu şemsiye görevini yapmasıdır.
Analiz Kaynak; Muhsin İlyas Subaşı

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum