2030 Yılında Kanser 3 katına çıkacak!

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Doktoru Ayşe Akan, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü personeline kanser ile ilgili sunum yaptı...

2030 Yılında Kanser 3 katına çıkacak!
28 Aralık 2017 - 00:33 - Güncelleme: 26 Mart 2018 - 23:32

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Doktoru Ayşe Akan, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü personeline kanser ile ilgili sunum yaptı. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030’a kadar kanser olaylarının 3 katına kadar çıkacağını öngörüsünü paylaşan Akan, erken teşhisin ehemmiyetine dikkat çekti. Kanserin, erken teşhis edildiğinde rehabilitasyon edilebilen bir hastalık olarak değerlendirildiğinin vurgulayan Akan, düzenlisağlıkt kontrollerinin kesinlikle ihmal edilmemeli ikazını yaptı.

TÜRKİYE’DE 175 BİN, BURSA’DA 6 BİN KİŞİYE KANSER TEŞHİSİ KONUYOR

Türkiye’de her sene takriben 175 bin kişiye, Bursa’da ise 6 bin – 6 bin 500 kişiye kanser teşhisi konulduğunu ifade eden Akan,şu bilgileri verdi: “Kadınlarda en çok meme, rahim yumurtalık, mide bağırsak ve akciğer kanseri görülüyor. Erkeklerde en çok akciğer, prostat, mide bağırsak ve cilt kanserleri görülüyor. İzah edemeyen kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, memede veya vücutta hissedilen kitleler, cilt farklıkları, kanama, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında farklık, öksürük ve horlama ile ben ve siğillerdeki farklık gibi belirtiler görüldüğünde tetkiklerin yapılması için hemen doktora müracaat edilmeli.”

ERKEN TEŞHİS İÇİN


Dr. Akan, kolon, rahim ve meme kanserlerinde erken teşhis için şunları önerdi: “20 yaşından sonra her kadın her ayın aynı günü kendiliğinden meme kontrolü yapmalı. 40 yaşından itibaren tüm kadınlar, rastgele bir yakıntısı, riziko etmeni veya ailede meme kanseri olmasa dahi 2 yılda 1 mamografi çektirmeli. Kolon kanseri için, 50 – 70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda 1 defa dışkıda saklı kan testi yapılmalı, aile hekimlerinden de bu konuda yararlanabiliyor. 10 yılda bir ise kolonoskopi yaptırılmalı. Rahim ağzı kanseri erken teşhisi için ise 30 – 65 yaş aralığındaki kadınların 5 yılda 1 yaptırılan testler rahim ağzı kanserinden savunması olası.”

KANSERE KARŞI GÜZEL DÜŞÜNÜN, ARKADAŞLIKLAR KURUN

Akan, ‘Kanser olmamak için neler yapmalıyız?” sualsin üzerine şu tavsiyede bulundu: “Düzenli beslenin, fast-food ve katkı maddelerinden uzak durun, spor ve düzenli yürüyüş yapın, bol su için, her gün 15 dakika güneşe çıkın, güzel düşünün, iyi arkadaşlıklar kurun, son olarak kanser taramalarınızı yaptırın.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum