MANEVİ DEĞERİMİZ MÜŞTAK BABA HZ.?

Gazeteci Yazar ŞAHİN ŞİMŞEK / Ülke Postası Abimin ameliyatı nedeniyle Muş’a geldim

MANEVİ DEĞERİMİZ MÜŞTAK BABA HZ.?
29 Ekim 2017 - 17:20
Gazeteci Yazar ŞAHİN ŞİMŞEK / Ülke Postası

Abimin ameliyatı nedeniyle Muş’a geldim. Ameliyatımız çok başarılı geçti. Doğu ve güneydoğu Anadolu'daki hastanelerimiz ve doktorlarımız mükemmelin ötesi mükemmel bir hizmet vermektedirler. Bizzat kendi gözlerimle şahit oldum. Hastahaneye gelen herkese eşit bir şekilde hizmet vermektedirler. Gerçekten sağlık konusunda bir devrim yaşanmaktadır. Artık devlet doğu illerinde hakkıyla vatandaşına hizmet etmektedir. Tabi ki burada yaşayan halk da artık devletine sahip çıkmaktadır. EEE ne ekersen onu biçersin. Devletimiz bu bölgede devletliğini göstermeye başlayınca millette milletliğini göstermeye başladı.

Neyse abim iyileştikten sonra Muş merkezi gezerken bir türbe dikkatimi çekti. Bende hem bir Fatiha okumak için hem de bu mübarek zatın hayatını okumak ve kim olduğunu öğrenmek için içeri girdim. İnanın daha türbenin yanına yaklaşırken müthiş bir misk’u amber kokusu burnuma geldi. Fatihalarımızı okuduktan sonra mübarek zatın hayatını anlatan kitabesine baktım. Çok şaşırdım çünkü huzurunda bulunduğum zat MÜŞTAK BABA HZ .idi. Bende BİTLİS de Müştak baba ilk okulundan mezun olmuştum. Türbesini Bitlisde zannederken MUŞ da karşıma çıkınca hem çok sevindim hem de çok şaşırdım. Bu vesileyle bu mübarek zatın hayatını ve tarihçesini siz değerli okurlarımla paylaşmak istedim. Sebebine gelince ülkemiz üzerinde oynanan bunca oyunlar tiyatrolar senaryolar entrikalar iç ve dış saldırılara rağmen her seferinde memleketimizin dört bir köşesinde bulunan bu mübarek zatların yüzü suyu hürmetine ayakta kalabiliyoruz. Rabbim bizleri bu zatların şefaatinden mahrum etmesin.
MÜŞTAK BABA HAYATI VE BİYOGRAFİSİ
MÜŞTAK- BİTLİS-İ D.1759 Ö.1832 HİCRİ ( 1172 – 1247 )Bitlis de doğmuştur. Asıl adı Muhammed Mustafa’dır. Babası molla İbrahim ,annesi Güneş hatundur. Annelerinin nesebi GAVS-I AZAM SEYYİD ABDULKADİR–İ GEYLANİ Hazretlerine dayanmaktadır. Amcası ve hocası Şemsi Bitlis-i’den dersler almışlardır. Daha sonra Hacı Hasan şirvanı hocasından batinı ve zahiri dersler alır. Her iki hocasından icazet aldıktan sonra mürşitlik makamına oturarak irşada başlamıştır. Batıni ve zahiri yönden olgunlaşan Müştak Baba, aldığı manevi bir işaretle Bağdat’a gitmiş; Gavs-ı Azam’ın türbesini ziyaret etmiş orada bir çok alim, fazıl ve arif kişilerle tanışmış kendini oranın halkına kabul ettirmiş, bir süre Nakıbül-eşraf Şeyh Hasan’la tanışıp sohbetlerine iştirak etmiş.

Yine bu zattan icazet alarak Hindistan’a Serendip Adası’nda bulunan Hazreti Adem’in(a.s.) kabrini ziyaret ettikten sonra Hicaz’dan hac farizasını yerine getirmek için Mekke’ye gitmiştir. Müştak Baba; Erzurum, Ankara, Ayaş, Van, Erzincan, Tekirdağ, Konya, İstanbul, Kırklareli ve Avrupa’yı gezmiş halim, arif, şair ve devlet adamlarıyla tanışmıştır. Seyahatlerinin çoğunu İstanbul’a yapan Müştak Baba burada bulunduğu süre içerisinde Eyüp teki Selami Efendi Dergahında ikamet etmiştir.

Sultan II.Mahmud’un en gözde nedimlerinden birisidir. Ayrıca engin kültürü, şiirdeki dehası, musiki icra yeteneğinden dolayı Şeyh-ül Mütehayyirin lakabıyla anılmıştır. Müştak Baba İstanbuldan ayrılarak Bitlis’e döner. Yol uğrağı olan Muş’a varır. Birkaç günlüğüne Muşta kalmak ister. 200 bin dervişi bulunan Müştak Baba’yı Yezidiler çekemediler. Esasen amcası Şems-i Bitlis-i’nin Muş civarında Yezidileri yenmesinden dolayı bu sülaleye kin gütmektedirler. Müştak Baba’nın Muş’a geldiğini haber alan bu Yezidiler bir bahaneyle onun odasına girmiş ve seccadenin üzerinde boğarak şehit etmişlerdir.

Türbe, hazire yanı mezar alanı içerisinde olup, Abdurrahman YEŞİLBAŞ adlı vatandaşımızın evinin bahçesinde yer almaktadır. Mezar zeminden 30 cm yükseklikte 2005 yılında yapılmış olan tadilat sonucu etrafı mermerle kaplanmıştır. Yolu MUŞ iline düşen herkesin bu zatı ziyaret etmesini halinde çok fayda büyük fayda göreceğine inanıyorum.

EN ÖNEMLİ ESERLERİ:

1-Asaur’l Muştak Esraru’l Uşşak
2-Divan-i Müştak Baba
3-Mektubat-ı Kimya-i Müştak
4-Baharname(Farsça Divan)
5-Mişkatul Müştak Miratu-l Uşşak

BASTIĞIN YERLERİ TOPRAK DİYE GEÇME TANI ! DÜŞÜN ALTINDAKİ BİNLERCE KEFENSİZ YATANI !

Gazeteci Yazar ŞAHİN ŞİMŞEK / Ülke Postası

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum