Sigarayı Bırakmak İçin Güçlü Bir İrade Lazım.?

Çağımızın en kötü bağımlılığı sigara. Bir özenti ve merak sonucu başlanılan, bağımlı olduktan sonra ise bir türlü bırakamadığımız alışkanlığımız...

Sigarayı Bırakmak İçin Güçlü Bir İrade Lazım.?
25 Şubat 2017 - 18:46 - Güncelleme: 26 Mart 2018 - 01:23

Çağımızın en kötü bağımlılığı sigara. Bir özenti ve merak sonucu başlanılan, bağımlı olduktan sonra ise bir türlü bırakamadığımız alışkanlığımız. Sigaraya başlama yaşı gün be gün düşüyor, ilkokul sıralarında bile başlanıyor. Birçoğumuz kurduğumuz arkadaşlıkların sonucunda başlıyoruz bu alışkanlığa. Yakın çevremiz sigara kullanıyorsa, mutlaka ikram ediliyor "yak sende bir tane"  böyle bir teklif alan çocuk bu teklifi ret etmekte tedirgin oluyor. Eğer teklifi geri çevirir ise arkadaşları arasında alay konusu olmaktan korkuyor. "Ana kuzusu, daha büyümemişsin sen"  gibi takılmalar olduğu için hiç istemese de  içmek zorunda kalıyor. Gençler arasında sigara büyümenin en büyük göstergesi maalesef. Bu nedenle de kız erkek demeden çok erken yaşlarda tanışıyoruz sigara ile.


Sigara Bir Çok Sağlık Sorununa Neden Olmakta?
Sigara başta kanser olmak üzere bir çok rahatsızlığa neden olmaktadır. Bu nedenle sigara tiryakisi bir süre sonra bu alışkanlıktan vazgeçmeye çalışıyor. Sigara bırakmak içinde bir çok merkez ve yöntem var. Elektronik sigaralar, kola takılan nikotin bantları ve hatta akapunktur sigara bırakmak için yardımcı tedavi yöntemleri. Henüz yüzde yüz başarısı ispatlanmamış bu yöntemler başarısızlıkla sonuçlanırsa "ben bu alışkanlıktan vazgeçemiyorum " algısı oluşuyor. Yan etkileri de cabası tabi ki. Bu nedenle en sağlıklı sigara bırakma yöntemi güçlü bir irade olmalı. "Artık sigara içmeyeceğim" demek ve sigara, çakmak karşınızda dururken sigara içmemek. Unutmayalım ki her şey beynimizde bitiyor.

 

Emine Sarı/ ülke postası


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum