Diş Fırçalama.?

Ağız ve diş sağlığını korumanın en etkili ve kolay yolu düzenli olarak yapılan diş temizliğinden geçer...

Diş Fırçalama.?
23 Ocak 2017 - 00:52 - Güncelleme: 24 Mart 2018 - 22:51

Ağız ve diş sağlığını korumanın en etkili ve kolay yolu düzenli olarak yapılan diş temizliğinden geçer. Bu temizliğin de en kolay yolu dişleri fırçalamaktır. Diş fırçalamanın amacı, bakteri ve diğer mikroorganizmalar için elverişli ortamlar oluşturan yemek ve diğer organik kalıntıları diş üzerinden uzaklaştırmaktır.

Doğru ve etkili bir fırçalama yapabilmek için bazı tekniklerin bilinmesi gerekir. Öncelikle doğu bir fırça seçimi yapılmalıdır. Seçilecek fırça çok yumuşak olursa diş yüzeyindeki yemek kalıntılarının sökülüp atılmasında yetersiz kalabilir. Sert fırçalar ise dişlerde aşınma ve diş etlerinde tahrişe sebep olur. Orta sertlikteki fırçalar tercih edilmelidir. Diş fırçası ağızda kolay hareket ettirilebilmeli ve ağızın her bölgesine kolay ulaşabilmelidir. Diş fırçası seçiminde hekim tavsiyesine de uymalıdır. Bilhassa ortodontik diş tedavisi gören hastalar ortodontik diş fırçalarını tercih etmelidir.
Diş fırçalama her yemek sonrası yapılmalıdır.
Diş fırçalama teknikleri.

Doğru bir fırçalamada fırça diş etinden dişe doğru 45 derecelik bir açıyla hareket ettirilmelidir. Fırçalama sırasında fırça hareketlerinin daireler çizecek şekilde yani dairesel olması diş ve diş eti tahrişlerini ve kanamaları önler. Dişlerin çiğneme yüzeylerinin fırçalanması ileri-geri fırça hareketleriyle yapılabilir.
Dişin her bir yüzeyi 8-10 kez fırça hareketine maruz kalmalıdır.
Fırçalama sırasında dil yüzeyi de fırçalanmalıdır.
Fırçalama sırasında fırçayla diş yüzeylerine fazla bastırılmamalıdır.
Fırçalama işleminde öncelik dişlerin dış yüzeylerinin fırçalanmasıdır. Fırçalamaya üst ön dişlerden başlanır.
Diş macunu hem diş fırçasının hareketlerini kolaylaştırır hem de içerdiği antiseptik maddeler sayesinde ağız hijyenine katkı sağlar.
Diş aralarını iyi temizleyebilmek özel olarak geliştirilmiş olan ara yüz fırçaları kullanılmalıdır.
Fırçalama işleminin süresi en az 2 dakika olmalıdır.
Hem hijyen hem de meydana gelen aşınmalar nedeniyle diş fırçaları zaman-zaman değiştirilmelidir. Bu maksatla diş fırçasının ortalama olarak üç ayda bir değiştirilmesi yeterlidir.

ulkepostasi.com


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum