Menopoz'a Giren Kadının evlilik ilişkisi biter mi?

Kadınların geçirdiği en sıkıntılı dönemlerden biridir menopoz

Menopoz'a Giren Kadının evlilik ilişkisi biter mi?
16 Temmuz 2016 - 00:53 - Güncelleme: 24 Haziran 2020 - 19:32

Kadınların geçirdiği en sıkıntılı dönemlerden biridir menopoz. Akla takılan o çıldırtıcı soru gelir "menopoza giren kadının cinsel hayatı biter mi?" Menopozla birlikte azalan ostrojen hormonu cinsel istek azalmasına neden olmaktadır. Bunun yanında vajinada ki kuruluk da cinsel ilişki sancıya sebep olur. Halk arasında menopozla birlikte cinselliğinde sona erdiği gibi yaygın bir düşünce vardır.Bu olay genellikle menopozla birlikte oluşan psikolojik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Kadınlar menopoza girmeleriyle doğurganlık özelliğini yitirmelerinden dolayı tüm kadınlık özelliklerini kaybettiklerini düşünürler.Cinsel cazibesini kaybettiğini düşünen kadında cinsel isteksizlik baş gösterir.Artık yaşlandığını düşünüp her şeyin sonunun geldiği psikolojisine girer. Menopoz yaşlanma belirtisi olmadığı gibi kadınlığında sonu asla değildir. Hatta "gebelik riski" olmaksızın özgürce yaşanacak cinselliğin başlangıcı olabilir.

Menopozda Cinsel Sorunlar

Menopozun getirdiği psikolojik sebepler dışında azalan östrojen hormonu cinsel isteğin azalmasına yol açar. Menopoza giren kadında hızlı bir yaşlanma baş gösterecektir. Değişen vücut görünümü cinselliğe karşı isteği azaltacaktır. Çekiciliğinin kaybolduğunu düşünen kadın birde kilo aldıysa,cildinde kırışma ve buruşmalar varsa kadın kendini iyice kötü hisseder.  Over hormonlarının azalması da genital organda değişiklikler meydana gelmektedir. Genital bölge kan akışı ve kıllanmanın azalması, büyük dudaklarda küçülme ve zayıflamanın olması, küçük dudağın küçülmesi ve büzüşmesi,cinsel ilişki sırasında ağrı, vajinal ıslaklığın kaybolması kuruluğun oluşması,vajen epital ve kas dokusunun incelmesi,vajinal elastıkıyetın kaybolması,vajin dokusundaki yapısal ve kimyasal değişime bağlı olarak ph yükselmesi,libido (cinsel istek) kaybolur.Özellikle menopoza girmeden düzenli adet kanamalarının yaşanması kadınların gebe kalma korkusunu tetikler. Doktorunuza danışarak bu dönem için gebeliği önleyici koruma yöntemleri kullanılmalıdır.

Menopoz Korkulacak Bir Şey Değildir


Menopoza giren kadın eğer gerekli tedaviyi görmemişse (hormon tedavisi mutlaka başlanmalıdır) cinsel organlarda yaşlanmaya bağlı olarak değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler sonucunda vajinada kuruma,vagen mukozasında incelme,buna bağlı olarak ta iliskice ağrı hatta kanamalar görünebilir. Bu dönemde alınacak hormon tedavisi bu şikayetlerin sonlanmasını sağlayacaktır. Tedaviden kaçınmayalım. Testestoron oranının düşüklüğü ise cinsel uyarılma, genital duyarlık, orgazmdaki azalmaya sebep olacaktır. Menopozda vajinal ıslaklığın azalması  sonucu vajen duvarının nemlenmesi için cinsel ilişki öncesi uzatılmalıdır. Vajen sekli değişir ve idrar torbası üstüne baskı yapar ve istemsiz idrar kaçırma olayı yaşanmaya başlar. Bu dönemde vajina enfeksiyonlara oldukça açıktır. Menopoz yaşayan kadın seksüel uyarılma için zamanın uzadığını fark eder. Ayrıca kritoris dokusundaki yağlanmanın azalması ile direk uyarılması ve haz vermesi yerine acı vermeye başlar. Bu nedenler dolayısı  ile ilişki sıklıkları azalır ve kadınlar eşleriyle birlikte olmak istememeye başlar.

 

Menopozda Cinsel İsteksizlik  Nasıl Çözülür


Menopoz süresinde hormon tedavisi alınması çok önemlidir ve yapılan bu tedaviyle kadınların % 90'ı menopoz öncesi cinsel hayata geri dönmektedir. Hormon tedavisiyle vajinadaki kuruluk giderilir. Vajina duvarının güçlendirilmesi,yapılan egzersizler ve kayganlaştırıcı kremler sayesinde ilişki sırasındaki şikayetler ortadan kalkacaktır.Kişisel bakımınıza ve cinsel hayatımıza göstereceğimiz özen kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayacaktır.Cinsel istek menopozdan etkilenmez.Cinsellik öğrenebilen bir eylemdir. Artık hamile kalma riski olmadan  bir cinsel hayat yaşayacağınızı düşünün.

Emine Sarı

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum